Biologisen lääkkeen valinnassa tarvitaan monenlaista tietoa
Autoimmuunisairauksia sairastetaan Suomessa paljon. Niissä elimistön puolustusjärjestelmä alkaa toimia kehon omia rakenteita vastaan. Muun muassa nivelreuma, psoriaasi ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet. Nykyisten hoitolinjojen mukaan niiden hoidossa pyritään heti toteamisvaiheessa tehokkaaseen oireiden hallintaan, mikä usein tarkoittaa biologisen lääkkeen aloitusta.
Suomen lääkeviranomaisen Fimean määritelmän mukaan biologinen lääke on lääke, joka sisältää yhtä tai useaa vaikuttavaa ainetta, joka on biologinen aine, elävässä solussa tuotettu tai sellaisesta peräisin. Biologisiin lääkkeisiin kuuluvat mm. rokotteet, verivalmisteet (kuten hyytymistekijät), insuliinit ja vasta-aineet. Monien autoimmuunisairauksien hoidossa käytetään monoklonaalisia vasta-aineita. Ne hillitsevät ja muuntavat tarpeettomia tulehdusreaktioita sitoutumalla erilaisiin kohteisiin tulehdusvälittäjäainejärjestelmässä.
Biologisten lääkkeiden hinta nostaa terveydenhuollon kustannuksia
Biologisten lääkkeiden etuja perinteisiin lääkkeisiin verrattuna voivat olla vähäisemmät haittavaikutukset, hyvä teho ja harvemmin tapahtuva annostelu. Siinä missä perinteisiä lääkkeitä otetaan tavallisesti kerran päivässä tai jopa tiheämmin, voidaan biologiset lääkkeet annostella esimerkiksi kerran viikossa tai jopa vain kerran kuukaudessa. Niitä ei useimmiten voi annostella suun kautta, vaan ne pistetään ruiskeena ihon alle tai verisuoneen. Ihon alle annosteltavia lääkkeitä potilas voi lääkärin harkinnan mukaan annostella myös itse, ja tällöin tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen antama perusteellinen opastus, että pistäminen varmasti onnistuu potilaalta.
Biologisten lääkkeiden huonona puolena on usein korkea hinta. Terveydenhuollon kustannusten hillitsemiseksi on otettu käyttöön biosimilaareja, joissa lääkeaine on lähes kopio alkuperäisestä biologisesta lääkkeestä, mutta ei kuitenkaan täysin identtinen biologisesta lähteestä johtuen. Myös lääkkeen annostelulaite, kuten pistoskynä, voi olla erilainen. Biosimilaarien turvallisuus ja tehokkuus varmistetaan tutkimuksissa vastaaviksi kuin alkuperäisellä biologisella lääkkeellä.
Vuoden 2023 alussa astui voimaan lakimuutos, jonka perusteella lääkärillä on velvoite määrätä keskenään vertailukelpoisista biologisista valmisteista eli biologisesta alkuperäisvalmisteesta ja sen biosimilaareista edullisinta vaihtoehtoa. Lääkäri voi poiketa velvoitteestaan ainoastaan erityisin perustein. Myöhemmin otetaan käyttöön myös biologisten lääkkeiden apteekkivaihto, jonka myötä apteekeille tulee velvoite toimittaa asiakkaalle edullisinta vaihtoehtoa keskenään vertailukelpoisista biologisista valmisteista. Biologiset valmisteet siirtyvät joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta apteekkivaihdon piiriin portaittain vuosina 2024–2026.
Biologisten lääkkeiden vertailuun tarvitaan työkaluja
Jotta biologisen lääkkeen vaihto sujuisi mutkattomasti, lääkitysturvallisuus säilyisi ja potilaan arki jatkuisi lääkkeen kauppanimen vaihtumisesta huolimatta mahdollisimman samanlaisena, tarvitaan lääkkeen määräämis- ja toimittamistilanteissa uusia työkaluja biologisten lääkkeiden vertailuun. Pharmaca Fennica -verkkopalvelun Pro- ja Premium-tasoille on julkaistu kesäkuussa 2023 biologisten lääkkeiden vertailuun tarkoitettu taulukko, josta selviää yhdellä silmäyksellä biologisen lääkeaineen markkinoilla olevat vaihtoehdot lääkemuotoineen ja niiden korvattavuuksien erot. Taulukosta ilmenevän laskennallisen kuukausihinnan avulla hintojen vertailu on helppoa, ja taulukossa on korostettuna kuukausittain säästetty summa, kun käytetään edullisinta vaihtoehtoa keskenään vertailukelpoisista biologisista valmisteista.
Koulutusta biologisista lääkkeistä tarvitaan lisää
Biologisten lääkehoitojen yleistymisen myötä yhä useammat terveydenhuollon ammattilaiset ja muut lääkealan sidosryhmät tarvitsevat tiivistä ja helposti omaksuttavaa perustietoa biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista. Pharmacan koulutusvalikoimassa on aihepiiriin liittyviä koulutuksia, joissa huomioidaan myös muuttuva lainsäädäntö ja ne käytännön vaikutukset, joita lainsäädäntömuutoksilla on biologisten lääkkeiden määräämiseen, toimittamiseen ja potilasohjaukseen, esim.
Biologiset lääkkeet ja biosimilaarit haltuun!
Ajankohtaista biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista 2023
Koulutuspaketti biologisista lääkkeistä ja biosimilaareista
KIRJOITTAJA
Elli Leppä
Elli Leppä
Development Pharmacist (PhD)
Pharmaca Health
Lääketietotiimin Elli on farmakologi, joka rakastaa lääketiedon kuratointia kliinisesti hyödylliseen muotoon. Hän on väitellyt neurofarmakologiasta Helsingin yliopistosta ja työskentelee usein kehityshankkeiden parissa. Viime vuosien mielenkiintoisimpia projekteja ovat Ellille olleet lääkkeiden ympäristöluokitus, farmakogenomisen Pharmaca Fennica -aineiston laatiminen ja lääkehoidon tukityökalujen kehittäminen MASSE-hankeessa. Vapaa-ajallaan Elli harrastaa kirjallisuutta, aikidoa ja roolipelaamista.
Ota yhteyttä
Haluatko kuulla lisää?
Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.
Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.
Tiedosta terveyttä
Caset
Parantaminen alkaa tiedosta