21.06.2023

Biologisten lääkkeiden vertailutaulukko Pharmaca Fennica –verkkopalveluun

Olemme julkaisseet Pharmaca Fennica -verkkopalvelussa uuden työkalun biologisten lääkkeiden tietojen ja hintojen vertailuun.  

Toiminnallisuus vastaa lakimuutoksiin koskien biologisia lääkkeitä. Lakimuutos velvoittaa lääkäreitä määräämään edullisinta vaihtoehtoa keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista biologisista lääkkeistä. Valintaa tukevien tietojen tulee olla saatavilla tietojärjestelmissä 1.10.2023 mennessä.  

Biologisten lääkkeiden vertailutaulukon avulla terveydenhuollossa, mukaan lukien apteekeissa, pystytään selvittämään edullisimmat keskenään vertailukelpoiset biologiset lääkkeet. Vertailtavuus helpottaa lakimuutosten noudattamista, parantaa lääkitysturvallisuutta ja nopeuttaa ammattilaisen työtä. Pharmaca Fennica -verkkopalvelu on laajasti käytössä suomalaisessa terveydenhuollossa ja apteekeissa potilas- ja apteekkitietojärjestelmien kautta sekä omana verkkopalvelunaan. 

“Biologisten lääkkeiden ja biosimilaarien vertailussa korostuu tiedon saatavuuden ja selkeyden lisäksi ammattilaisten rautainen osaaminen ja riittävä neuvonta asiakkaalle tai potilaalle,” kertoo lääketiedosta vastaava johtaja Essi Kariaho. 

“Terveydenhuollossa ja apteekeissa on Pharmaca Fennica -verkkopalvelun myötä hyödynnettävissä myös laitekuvat, jotka helpottavat onnistuneen lääke- ja laiteneuvonnan toteutumista. Kuvien rooli korostuu erityisesti, kun asiakkaalle tuttu lääke saattaa muuttua,” jatkaa Kariaho. “Muut monikieliset tukimateriaalit ovat olleet ammattilaisten käytössä jo pitkään.” 

Biologisten lääkkeiden vertailutaulukko löytyy Pharmaca Fennica -verkkopalvelun Premium– ja Pro-tasojen lääkeainesivujen uudesta Valmisteet-näkymästä. Vertailutaulukosta on mahdollista nähdä suoraan tosiasiallisesti edullisin valmiste ja valmisteiden hintaerot. Taulukko näyttää mm. lääkepakkauksen verollisen ulosmyyntihinnan apteekissa, määriteltyjen vuorokausiannosten perusteella lasketun vertailuhinnan, sekä vertailuhintojen perusteella lasketun säästön kuukaudessa verrattuna lääkeryhmän kalleimpaan valmisteeseen. Lääkeryhmän suurin säästö on merkitty erikseen. 

Myös rinnakkaistuonti- ja -jakelupakkaukset ovat mukana vertailutaulukossa. Käyttöaiheet, korvattavuustiedot, kuten korvausnumerot ja -luokat sekä määräys- ja toimittamisehdot ja säilytystiedot esitetään yksityiskohtaisesti lisätiedoissa. Ensimmäisessä vaiheessa taulukko näytetään biologisille lääkkeille, joilla on Fimean lääkeryhmä-tieto.  

“Tuotamme jatkuvasti uusia ominaisuuksia Pharmaca Fennica -verkkopalveluihimme, oli sitten kyseessä lakisääteiset muutokset, ammattilaisia helpottavat innovaatiot tai terveyden edistäminen,” kertoo Kariaho. 

Tarkempi ohje biologisten lääkkeiden vertailutaulukon hyödyntämiseen löytyy täältä >

Tutustu myös biologisiin lääkkeisiin ja biosimilaareihin liittyviin koulutuksiimme koulutuskalenteristamme >

Lisätiedot: 

Essi Kariaho 
johtaja, lääketieto 
+358 9 6150 4961 
essi.kariaho@pharmaca.fi 

Riikka Manninen 
tietopalveluproviisori, palvelupäällikkö 
+358 9 6150 4976  
riikka.manninen@pharmaca.fi

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.

Tiedosta terveyttä

Uutiset & artikkelit