02.10.2023

Biologisten lääkkeiden määräämistä koskevat velvoitteet helposti tietojärjestelmään integroitavan Pharmaca Fennica Premium -palvelun avulla

Tietojärjestelmätoimittaja voi hoitaa biologisten lääkkeiden määräämistä koskevat velvoitteensa Pharmaca Fennica Premium -lääketietopalvelun Biologisten lääkkeiden vertailutaulukon avulla. Järjestelmätoimittajilta edellytetään myös mm. Kanta-palveluiden Lääketietokannan 2022 -version ja sähköisen reseptin määrittelyversion 4.00 käyttöönottoa. 

Terveydenhuollon toimintayksiköiden on huolehdittava siitä, että lääkkeen määrääjillä on käytettävissään tarvittavat tietojärjestelmät velvoitteidensa noudattamiseksi. Sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain mukaan biologisten lääkkeiden määräämistä edellyttävät toteutukset on tehtävä potilastietojärjestelmiin ja otettava organisaatioissa käyttöön viimeistään 1.10.2023. Lainsäädäntöön kirjattu käyttöönoton aikataulu perustuu järjestelmätoimittajien ja organisaatioiden edustajien kanssa vuonna 2022 käytyihin neuvotteluihin toteutuksen aikatauluista.  

Biologista lääkettä määrätessä on sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain mukaan valittava kaupan olevista keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista lääkkeistä hinnaltaan edullisin. Jos lääkkeen määrääjä valitsee muun kuin edullisimman biologisen lääkkeen, hänen on kirjattava lääkemääräykseen potilaskohtainen lääketieteellinen tai hoidollinen peruste valinnalle. Tietojärjestelmätoimittajan on huolehdittava, että järjestelmässä on toiminnallisuudet näiden velvoitteiden noudattamiseksi. 

Biologisten lääkkeiden määräämistä koskevien velvoitteiden täyttämiseksi tietojärjestelmissä tulee olla myös mm. tuki Kansallisen lääketietokannan 2022 versiolle ja sähköisen reseptin määrittelyversiolle 4.00.  

Tarvitsetteko tukea biologisten lääkkeiden määräämistä koskevien velvoitteiden täyttämisessä? 

Tietojärjestelmiin helposti integroitavan Pharmaca Fennica Premium -lääketietopalvelun biologisten lääkkeiden vertailutaulukosta lääkkeen määrääjä voi helposti tarkistaa, mikä valmiste on keskenään vertailukelpoisista ja vaihtoehtoisista lääkkeistä hinnaltaan edullisin per kuukauden hoitoannos. Integroimalla Pharmaca Fennica Premium -palvelun tietojärjestelmätoimittaja säästää resurssejaan, kun  keskenään vertailukelpoisten biologisten lääkkeiden hintavertailutoimintoja ei tarvitse määritellä ja toteuttaa itse.  

Kehitämme Pharmaca Fennica Premium -palvelua jatkuvasti käyttäjien tarpeiden pohjalta. Esimerkiksi kesäkuussa 2023 julkaistu biologisten lääkkeiden vertailutaulukko on automaattisesti kaikkien Pharmaca Fennica Premium -palvelun asiakkaiden käytössä. 

Lääketietokannan 2022-version käyttöönotosta  

Toimimme Kanta-palveluiden Lääketietokannan tuottajana Kelan toimeksiannosta. Lääketietokannan 2022-version käyttöönoton yhteydessä on mahdollista lisätä skeemaan myös muita uusia tietosisältöjä, kuten 

  • lääkkeiden maksimiannostukset automaattisia annosvaroituksia varten 
  • annostusehdotukset lääkkeen määräämisen tueksi 
  • rakenteiset käyttöaiheet 
  • GTIN- ja Vnr-koodien linkitykset turvallisen lääkehoidon varmistamiseen  

Lisäksi Pharmacalla on saatavilla joka päivä päivittyvä Saatavuushäiriö-aineisto, joka tarjoaa ajantasaisemmat tiedot kuin kahden viikon välein päivittyvä Kanta-palveluiden Lääketietokanta. Pharmacan päivittäin päivittyvässä aineistossa on mukana tiedot myös saatavilla olevista vaihtoehdoista. 

Kysy lisää – ota yhteyttä:

Pharmacan asiakaspalvelu 
info@pharmaca.fi

Tai täytä yhteydenottolomake alta!

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.