19.12.2022

Kansallinen lääketietokanta 2022 -version käyttöönottoaika päättyy syksyllä 2023

Kansallinen lääketietokanta 2022 -version käyttöönottoaika päättyy syksyllä 2023 – olettehan jo ottaneet uusimman version käyttöönne?

Kansallisen lääketietokannan 2022 versio on otettu tuotantokäyttöön 1.5.2022, ja Lääketietokeskus toimittaa Kelan toimeksiannosta 2016 ja 2022 versiota rinnakkain 30.9.2023 asti. Tietojärjestelmätoimittajien tulee siis päivittää uusin versio käyttöönsä siirtymäajan puitteissa säilyttääkseen järjestelmänsä Kanta-yhteensopivana.

Uudessa kehitysversiossa on mukana monia uusia tietosisältöjä:

  • Lääkkeen antoreitti- ja annosyksikkö-tiedot mahdollistavat lääkemääräysten rakenteisen kirjaamisen, ja ne ovat osa Kansallisen lääkityslistan kehitystä.
  • Rakenteiset lääkemääräykset mahdollistavat automaattiset annosvaroitukset. Lääketietokeskus toimittaa halutessasi lääkkeiden rakenteiset annostustiedot tarvittaessa suoraan apteekki- tai potilastietojärjestelmään.
  • Uudet lääkeryhmä- ja biosimilaari-tiedot tukevat biologisten lääkkeiden vaihtoja terveydenhuollossa. Kerromme mielellämme lisää Lääketietokeskuksen parasta aikaa toteutuksessa olevasta uudesta vertailutaulukosta sopivimman ja halvimman biologisen valmisteen valintaan.

Muita uusia tietoja ovat lääkevarmennus, kallis lääke, ehdollinen korvattavuus ja saatavuushäiriöt. Lisäksi erillisselvityskoodisto päivittyy aiempaa rakenteisempaan muotoon mahdollistaen erillisselvitysten tarkemman käytön reseptinkirjoituksessa.

Uuden kehitysversion tarkemmat määrittelyt ja skeema löytyvät Kelan sivuilta.

Tarvitsetko apua uuden kehitysversion käyttöönottoon?

Uudistuksen myötä Lääketietokeskuksen toimittamat Kanta-yhteensopivat lääketietokannat päivittyvät.

Samassa yhteydessä on hyvä hetki tarkastella järjestelmien muitakin lääketietotarpeita, ja lisätä skeemaan mahdollisesti uusia tietosisältöjä, kuten

  • lääkkeiden maksimiannostustiedot automaattisia annosvaroituksia varten
  • annostusehdotukset lääkkeen määräämisen tueksi
  • rakenteiset käyttöaiheet

Lisäksi Lääketietokeskuksesta on saatavilla joka päivä päivittyvä Saatavuushäiriö-aineisto, joka tarjoaa ajantasaisemmat tiedot kuin kahden viikon välein päivittyvä Kansallinen lääketietokanta. Aineistossa on mukana tiedot myös saatavilla olevista vaihtoehdoista.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää: riikka.manninen@pharmaca.fi

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.