22.06.2021

Lääketietokeskus selvitti pitkäaikaissairaiden hoitokokemusta osana MASSE-hanketta

Pitkäaikaissairaiden sujuvampaan hoitokokemukseen tähtäävä MASSE-hanke etenee suunnitellusti. Osana MASSE-hanketta Lääketietokeskus käynnisti keväällä yhteistyön Diabetesliiton, Reumaliiton ja Parkinsonliiton kanssa kerätäkseen tietoa pitkäaikaissairaiden hoitokokemuksesta ja lääkehoidossa ilmenevistä haasteista. Lääketietokeskus käyttää kerättyä tietoa suunnitellakseen pitkäaikaissairaille lääkehoidon tukiratkaisuja, jotka parantavat hoidon seurantaa, lääkitysturvallisuutta ja yhteydenpitoa terveydenhuollon ammattilaisten ja potilaiden välillä.

”Lääketietokeskus selvitti keväällä 2021 tyypin II diabetesta, nivelreumaa ja Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden lääkehoidon haasteita verkkokyselyillä ja potilashaastatteluilla. Selvitysten perusteella kaikissa tutkituissa tautiryhmissä osa potilaista kokee, että taudin ja sen lääkehoidon tehon seuranta ei ole tällä hetkellä riittävällä tasolla”, kertoo kehitysproviisori Elli Leppä Lääketietokeskuksesta.

Selvityksen mukaan potilaat olisivat toivoneet uuden lääkityksen aloitusvaiheessa enemmän tietoa mm. lääkkeiden haittavaikutuksista ja tarkempaa tietoa hoidon tavoitteista. Lisäksi potilaat toivoisivat helpompaa tapaa olla yhteydessä heitä hoitaviin terveydenhuollon ammattilaisiin. Tautiryhmästä riippuen 70-87 % potilaista olisi kiinnostunut käyttämään hoidon seurantaan ja tukeen tarkoitettua mobiilisovellusta, jos sellainen olisi saatavilla.

”Selvitys antoi meille tärkeää tietoa potilaiden tarpeista ja lääkehoidon haasteista. Suunnittelemme parhaillaan työkaluja, joilla potilas voi kirjata omaan hoitoonsa liittyviä tietoja, kuten lääkityksiä ja päivittäisiä oireita, ja sallia terveydenhuollon ammattilaisen tarkastelevan niitä. Työkaluihin tulee selkeästi havainnollistettuja lääketietoja, mm. lääkkeiden haittavaikutusten yleisyyksiä, potilaan hoitotavoitteita ja hoidosta saatavia hyötyjä. Tavoitteena on, että työkalujen alustavat konseptit ovat valmiina syksyllä, jolloin pääsemme keräämään niistä palautetta potilailta ja terveydenhuollon ammattilaisilta”, Leppä sanoo.

MASSE-hanke

Pitkäaikaissairauksien hyvä hoito säästää terveydenhuollon resursseja ja parantaa potilaiden elämänlaatua ja mahdollisuutta säilyttää toimintakykynsä mahdollisimman pitkään. Aalto-yliopiston vetämässä ja Business Finlandin rahoittamassa MASSE-hankkeessa parannetaan pitkäaikaissairauksien hoitoa digitaalisin keinoin. MASSE-hankkeen tavoitteena on luoda hoidonohjaamo, joka tuottaa pitkäaikaissairaille potilaille entistä henkilökohtaisempaa hoitoa massatuotannon tehokkuudella. Lääketietokeskuksen lisäksi hankkeessa on mukana mm. Helsingin yliopisto sekä lukuisia alan toimijoita ja yrityksiä. Lue lisää.

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.