21.01.2021
In category Lääketieto

Lääketietokeskus mukana rakentamassa virtuaalista hoidonohjaamoa − MASSE-hankkeessa parannetaan pitkäaikaissairauksien hoitoa

Pitkäaikaissairauksien hyvä hoito säästää terveydenhuollon resursseja ja parantaa potilaiden elämänlaatua ja mahdollisuutta säilyttää toimintakykynsä mahdollisimman pitkään. Aalto-yliopiston vetämässä ja Business Finlandin rahoittamassa MASSE-hankkeessa parannetaan pitkäaikaissairauksien hoitoa digitaalisin keinoin. Lääketietokeskuksen lisäksi hankkeessa on mukana Helsingin yliopisto sekä lukuisia alan yrityksiä.

Pitkäaikaissairauksien hyvä hoito koostuu monesta tekijästä, ja se vaatii runsaasti tietoa, koordinointia ja terveydenhuollon voimavaroja. On tutkittu, että pääkaupunkiseudulla 10 prosenttia potilaista käyttää 80 prosenttia terveydenhuollon resursseista, ja heistä suurin osa sairastaa yhtä tai useampaa pitkäaikaissairautta. Jotta potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan, tarvitaan ajanvarauksia, potilasdatan keräämistä ja tulkintaa, eri asiantuntijoiden yhteydenpitoa, lääketasapainon seurantaa ja henkistä tukea. Pitkäaikaissairautta sairastavat potilaat kohtaavatkin usein tiedon ja tekemisen sirpaloitumisesta johtuvia ongelmia hoitoon pääsyssä, hoidon suunnittelussa ja yhteydenpidossa hoidon tarjoajiin.

Eri hoitopoluista kerätty data yhdelle alustalle


Aalto-yliopiston vetämän MASSE-hankkeen tavoitteena on luoda reilussa kahdessa vuodessa virtuaalinen hoidonohjaamo parantamaan pitkäaikaissairauksien hoitoa. Virtuaalinen hoidonohjaamo mahdollistaa yksilöllisen terveydenhoidon massatuotannon tehokkuudella. Hankkeessa ovat mukana mm. Helsingin yliopisto, Lääketietokeskus sekä lukuisia muita terveydenhuollon yrityksiä.

Virtuaalinen hoidonohjaamo yhdistää eri hoitopoluista kerätyn datan samalle alustalle. Se seuraa potilaan voinnin kehittymistä datan perusteella, koordinoi lääkäri- ja hoitoaikoja sekä kerää palautetta potilaalta. Alustaan yhdistetään yhteistyöyritysten kehittämiä laitteita, terapioita ja digitaalisia hoitopolkuja. Hyötyjiä ovat palvelujen järjestämisestä vastaavat toimijat, kuten sairaanhoitopiirit, kunnat, vakuutusyhtiöt ja työterveyshuolto.

Lääketietokeskuksen fokuksessa hoitopolut ja lääkehoidon tukiratkaisut


Lääketietokeskuksen osahankkeen fokuksessa ovat tyypin II diabetesta, nivelreumaa ja Parkinsonin tautia sairastavat potilaat. Heiltä kerätyn tiedon pohjalta laaditaan havainnollisia kokonaisesityksiä näiden sairauksien hoitopoluista ja niitä tukevista lääkehoidon tukiratkaisuista, jotka parantavat hoidon seurantaa, kommunikaatiota ja lääkitysturvallisuutta

Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 7,3 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin rahoitusosuus on 3,5 miljoonaa. Hanke liittyy Business Finlandin Smart Life Finland -ohjelmaan, jonka tehtävänä on vauhdittaa digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämistä terveydenhuollossa ja hyvinvoinnissa.

Business Finlandin rahoittamien ekosysteemien tapaan myös MASSE tähtää kansainväliseen kasvuun globaaleilla markkinoilla toimien vientialustana erilaisille sovelluksille, laitteille ja digitaalisille hoidoille.

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.

Uutiset & artikkelit