15.02.2024

Farmakogenomiikkatiedoilla lääkäri voi huomioida perimän yksilölliset vaikutukset lääkehoitoon

Voiko potilaalle tulla vakavia lihaksiin kohdistuvia haittavaikutuksia korkean kolesterolin hoitoon määrätystä statiinista? Mikä masennuslääke potilaalle kannattaisi valita, kun aiemmista lääkekokeiluista ei ole ollut hyötyä? Farmakogenomiikasta eli perimän yksilöllisestä vaikutuksesta lääkkeen tehoon ja turvallisuuteen löytyy entistä tarkempia vastauksia näihin kysymyksiin, kun terveydenhuollon ammattilainen määrää tai toimittaa lääkettä, seuraa hoitoa tai antaa lääkeneuvontaa. 

Farmakogenomiikan avulla voidaan valita yksilöllisesti sopiva lääkehoito 

Farmakogenomisen tiedon avulla lääkehoitoja voidaan kohdistaa niihin potilaisiin, joille hoito todennäköisimmin tehoaa eikä aiheuta vakavia haittavaikutuksia. Jos potilaalla tiedetään olevan esimerkiksi maksaentsyymeissä geneettisiä muutoksia, jotka heikentävät tai voimistavat lääkkeiden käsittelyä elimistössä, hänelle voidaan valita yksilöllisesti soveltuva lääkehoito. Näin voidaan välttää lääkepitoisuuden kohoaminen vaarallisen suureksi tai toisaalta pienentyminen niin matalaksi, ettei lääke tehoa. Joskus paras vaihtoehto on valita kokonaan toinen lääke, joskus taas annostusta voidaan muuttaa tai haittavaikutuksia seurata tehostetusti. 

Geenimuunnokset vaikuttavat lääkkeiden tehokkuuteen ja haittavaikutuksiin 

Monilla tavallisillakin lääkkeillä esiintyy vasteen ja haittavaikutusten farmakogenomista vaihtelua – noin 200 Suomessa markkinoitavaan lääkeaineeseen liittyy farmakogenomisia huomioita. Esimerkiksi kipulääke kodeiinin kohdalla noin joka kolmannella suomalaisella on geenimuunnos, joka vaikuttaa kodeiinin käsittelyyn elimistössä joko hidastavasti tai nopeuttavasti. Samat muunnokset vaikuttavat monien psyykenlääkkeiden tehokkuuteen ja haittavaikutusten esiintymiseen. Kaikilla lääkitysprosesseihin osallistuvilla terveydenhuollon ammattilaisilla tulisi olla saatavillaan farmakogenomiset perustiedot tiiviissä ja selkeässä muodossa lääkehoidon eri vaiheissa. 

Farmakogenomiikkatiedot saatavilla Pharmaca Fennica® Premium -verkkopalvelussa ja tietokantoina 

Farmakogenomiikkatiedot otettiin osaksi Pharmaca Fennica® -aineistoja jo heti alkuvaiheessa, integroituina muiden lääketietojen, kuten käyttöaiheiden ja haittavaikutusten yhteyteen. Farmakogenomiset tiedot ovat saatavilla Pharmaca Fennica® Premium -verkkopalvelussa ja siten esimerkiksi Apotin käyttäjien ja avoapteekeissa toimivien farmasian ammattilaisten käytössä. Vuonna 2023 julkaistiin myös ruotsin- ja englanninkieliset farmakogenomiikkatiedot terveydenhuollon ammattilaisten avuksi. Verkkopalvelun lisäksi tietoja voidaan hyödyntää tarvittaessa myös tietokantamuodossa, jolloin potilastietojärjestelmässä voidaan niiden perusteella esittää farmakogenomisia huomioita ja varoituksia. 

KIRJOITTAJA

Elli Leppä

Elli Leppä

Development Pharmacist (PhD)

Pharmaca Health

+358 9 6150 4962

Lääketietotiimin Elli on farmakologi, joka rakastaa lääketiedon kuratointia kliinisesti hyödylliseen muotoon. Hän on väitellyt neurofarmakologiasta Helsingin yliopistosta ja työskentelee usein kehityshankkeiden parissa. Viime vuosien mielenkiintoisimpia projekteja ovat Ellille olleet lääkkeiden ympäristöluokitus, farmakogenomisen Pharmaca Fennica -aineiston laatiminen ja lääkehoidon tukityökalujen kehittäminen MASSE-hankeessa. Vapaa-ajallaan Elli harrastaa kirjallisuutta, aikidoa ja roolipelaamista. 

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.

Uutiset & artikkelit

Uutiset