07.11.2023

Lääkkeiden ympäristövaikutukset kiinnostavat – ympäristöystävällisempää lääkehoitoa voidaan edistää turvallisesti tietoon perustuen

Ympäristöön kulkeutuvat lääkejäämät kiinnostavat lääkkeiden käyttäjiä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan väestö on kiinnostunut lääkkeiden ympäristövaikutuksista, mutta ei aina saa niistä riittävästi tietoa. Suurin osa kyselytutkimuksen vastaajista on saanut lääkkeisiin ja ympäristöön liittyvää tietoa perinteisistä tiedotusvälineistä (mm. sanomalehdet, TV). Mediasta saatava yleisluonteinen tieto ei kuitenkaan välttämättä ohjaa lääkkeiden käyttäjiä lääkkeiden ympäristövaikutuksia vähentäviin toimenpiteisiin heidän omassa arjessaan. Tähän tarvittaisiin käytännönläheisiä neuvoja lääkehoitoon osallistuvilta terveydenhuollon ammattilaisilta, kuten lääkäreiltä, hoitajilta ja apteekkilaisilta. Heillä olisi erinomainen mahdollisuus tarjota täsmäneuvoja liittyen juuri käsillä olevaan lääkitykseen ja hoidon toteuttamiseen. 

Kyselytutkimuksen mukaan kuluttajia kiinnostavat mm. lääkkeiden aiheuttamien ympäristöongelmien vakavuus ja ympäristön lääkejäämien vaikutukset ihmisiin. Tutkimustietoa on kertynyt jo useiden vuosikymmenien ajalta, ja monien lääkeaineiden tiedetään vaikuttavan haitallisesti mm. vesieliöiden lisääntymiseen ja kasvuun. Ympäristöön kulkeutuvat antibiootit voivat saada aikaan antibioottiresistenssiä, joka heikentää bakteeritulehdusten hoitomahdollisuuksia ja vaarantaa siten ihmisten ja eläinten terveyttä. 

Valinnoilla on väliä – myös oikein käytetyt lääkkeet aiheuttavat ympäristöpäästöjä 

Moni lääkkeen käyttäjä ei edelleenkään tiedä, että oikein käytetyt lääkkeet ovat suurin päästölähde. Ajatukset ohjautuvat helposti lääketehtaisiin ja roskiin heitettyihin lääkkeisiin. Näilläkin on osansa ympäristön lääkeainekuorman kasvattamisessa. Kuitenkin ihmiselimistön läpi viemäriin ja jäteveteen kulkeutuvat lääkeaineet aiheuttavat valtaosan lääkkeiden ympäristökuormituksesta. Tähän voidaan vaikuttaa monilla tavoin. Tutkimustyön avulla voidaan kehittää lääkeaineita, jotka eivät aiheuta haitallisia vaikutuksia ympäristöön päädyttyään. Lääkekehitys on kuitenkin hidasta, ja nopeampia keinoja tarvitaan sen rinnalle. Lääkeyritykset voivat tukea vastuullisuuskehitystä jo pikaisemmin esimerkiksi tuottamalla entistä kattavampia ympäristötietoja omista valmisteistaan.  

Lääkkeiden ympäristöluokitus saatavilla terveydenhuollon ammattilaisille 

Terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla on joulukuusta 2021 alkaen ollut kotimainen lääkkeiden ympäristöluokitus, joka ohjaa lääkkeen määräämis- ja toimittamistilanteissa valitsemaan ympäristöystävällisempiä lääkkeitä. Näin voidaan menetellä silloin, kun sairauteen tai oireisiin on saatavilla useampi kuin yksi hoidollisesti samanarvoinen vaihtoehto eli lääke, joka on potilaalle yhtä tehokas ja turvallinen. Ympäristöluokitus on saatavilla apteekkien ammattilaisille ja lääkärien ja hoitajien käyttämissä potilastietojärjestelmissä osana Pharmaca Fennica® -lääketietoaineistoja.  

Turvallinen ja ympäristöystävällinen lääkehoito terveydenhuollon ammattilaisten avulla 

Pharmacalla on kehitteillä myös kuluttajille suunnattu versio ympäristöluokituksesta. Lääkkeiden käyttäjille suoraan viestittävän tiedon tulee olla mahdollisimman selkeää ja yksiselitteistä lääkevalinnan tueksi. Lääkkeen käyttäjän ei pidä koskaan omin päin keskeyttää lääkehoitoa tai jättää sitä aloittamatta. Tilanteesta tulee aina neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Varsinkin nuoremmilla ikäluokilla voimistuva ympäristötietoisuus saattaa joskus jopa kampittaa hoitoon sitoutumista. Siksi onkin löydettävä yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tapoja toteuttaa lääkehoitoa siten, että luottamus lääkehoitoon säilyy samalla kun ympäristönäkökohdista huolehditaan. Tämä on tärkeä osa rationaalista lääkehoitoa. Monissa tilanteissa voidaan harkita myös lääkkeetöntä hoitoa. Joskus ergonomian korjaaminen ja riittävä liikunta voivat olla parempi vaihtoehto lihasjumien helpotukseen kuin esimerkiksi iholle levitettävä särkylääkevoide, joka on myrkyllistä vesieliöille. 

Kiinnostaako lääkkeiden vastuullisuus? Ilmoittaudu Nordic Medicines Sustainability Forumiin, joka pidetään webinaarina 9.11.2023 tai katso tallenne jälkikäteen – lue lisää täältä 

Teema on esillä myös Hammaslääkäripäivillä 11.11.2023, jossa kehitysproviisori, FT Elli Leppä puhuu lääkkeiden ympäristövaikutuksista. Tervetuloa kuuntelemaan puheenvuoroa klo 10.30–11! Tutustu ohjelmaan täällä 

KIRJOITTAJA

Elli Leppä

Elli Leppä

Development Pharmacist (PhD)

Pharmaca Health

+358 9 6150 4962

Lääketietotiimin Elli on farmakologi, joka rakastaa lääketiedon kuratointia kliinisesti hyödylliseen muotoon. Hän on väitellyt neurofarmakologiasta Helsingin yliopistosta ja työskentelee usein kehityshankkeiden parissa. Viime vuosien mielenkiintoisimpia projekteja ovat Ellille olleet lääkkeiden ympäristöluokitus, farmakogenomisen Pharmaca Fennica -aineiston laatiminen ja lääkehoidon tukityökalujen kehittäminen MASSE-hankeessa. Vapaa-ajallaan Elli harrastaa kirjallisuutta, aikidoa ja roolipelaamista. 

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.

Uutiset & artikkelit

Uutiset