12.01.2022
In category Lääketieto

Lääkkeiden ympäristöluokitus saatavana nyt ensimmäistä kertaa Suomessa

Lääketietokeskus on tuonut lääkkeiden ympäristöluokituksen Suomeen. Ympäristöluokitus auttaa terveydenhuollon ammattilaisia tekemään vastuullisia ympäristövalintoja niissä tilanteissa, joissa sairauden tai sen oireiden hoitamiseen on valittavissa useampi yhtä tehokas ja turvallinen lääke.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kaivanneet jo pitkään tietoa lääkkeiden ympäristövaikutuksista suomeksi, suomalaiseen toimintaympäristöön sovitettuna. Lääketietokeskuksen tänä talvena lanseeraama lääkeaineiden ympäristöluokitus auttaa terveydenhuollon ammattilaisia ja myöhemmin myös kuluttajia valitsemaan ympäristölle vähemmän haitallisia lääkeaineita tilanteissa, joissa sairauden tai sen oireiden hoitoon on valittavissa useampi yhtä tehokas ja turvallinen vaihtoehto.

”Ympäristöluokituksen tarkoituksena ei ole vähentää potilaalle tarpeellisten lääkkeiden käyttöä. Potilaan tulee edelleen jatkaa lääkärin määräämää lääkehoitoa. Lääkkeiden ympäristöluokitus tarjoaa tietoa lääkehoidon valinnan tueksi muiden lääketietojen, kuten tehon, turvallisuuden, korvattavuuden ja hinnan ohella”, sanoo kehitysproviisori Elli Leppä Lääketietokeskuksesta.

Luokituksen tietolähteenä on Ruotsissa vuodesta 2005 lähtien käytössä ollut FASS-ympäristöluokitus. Tiedot on sovitettu suomalaiseen toimintaympäristöön hyödyntäen mm. Suomen lääkemyyntitilastoja. Luokitus on tehty yhteistyössä FASS:in ja norjalaisen Felleskatalogenin kanssa, ja tietojen oikeellisuuden tarkistaa riippumaton taho, Ruotsin ympäristöinstituutti IVL.

Ympäristöluokitus saatavana Pharmaca Fennica -verkkopalvelussa

Lääkeaineiden ympäristötiedot ovat saatavana tällä hetkellä Pharmaca Fennica Pro ja Premium -verkkopalveluissa, joissa ympäristötiedot on liitetty saumattomasti muihin lääketietoihin, kuten lääkkeen käyttöaiheita ja annostuksia koskeviin tietoihin.

Ympäristöluokitusta jatkokehitetään terveydenhuollon ammattilaisilta ja muilta sidosryhmiltä kerätyn palautteen perusteella.

”Seuraavassa vaiheessa Lääketietokeskus aikoo tarjota tietoa lääkkeiden ympäristövaikutuksista myös kuluttajille, ja luokitus on tarkoitus laajentaa koskemaan eläinlääkkeitäkin. Tulevaisuuden tavoitteena on kerätä tietoja myös eri lääkevalmisteiden eroista, esim. pakkausmateriaalien, energiankäytön ja kuljetusten muodostaman hiilijalanjäljen suhteen”, Leppä kertoo.

Katso lisätietoa:

Lääkkeiden ympäristöluokitus

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.