21.12.2022

Tutkimuksen mukaan sähköisellä rokotuskortilla on mahdollista parantaa rokotuskattavuutta Suomessa

Rokotustieto.fi -sivustolle toteutetun kyselytutkimuksen avulla selvitettiin suomalaisten mielipiteitä rokotuksiin ja rokottautumiseen liittyvistä aiheista. Tutkimus toteutettiin Lääketietokeskuksen toimeksiannosta 23.5.–1.6.2022 osana Taloustutkimuksen Telebus-puhelinhaastattelukierroksia, ja siihen haastateltiin yhteensä 1002 15–79-vuotiasta suomalaista.

Tutkimuksen mukaan entistä useampi (79 %) suomalainen uskoo, että omasta rokotussuojasta pidettäisiin parempaa huolta, jos rokotustiedot löytäisi esimerkiksi sähköisesti rokotuskortista Omakannasta. Vuonna 2020 vastaava luku oli 75 %. Tutkimuksen valossa sähköisellä rokotuskortilla vaikuttaisi olevan mahdollista parantaa rokotuskattavuutta Suomessa.

Myös tietämys siitä, mistä ajantasaiset rokotustiedot voi tarkistaa, on kasvanut. Kyselytutkimuksen mukaan enää 18 % suomalaisista ei tiedä, mistä tiedot voi tarkistaa. Vuonna 2020 vastaava luku oli 35 %. Yli yhdeksän kymmenestä (91 %) haluaisi saada muistutuksen, kun on aika ottaa tehosterokote. Selvästi suurin osa (65 %) haluaisi saada muistutuksen tekstiviestillä.

Tutkimuksen virhemarginaali koko otoksesta on enimmillään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Data on painotettu iän, sukupuolen ja suuralueen mukaan väestöä vastaavaksi.

Rokotustieto.fi on osa Lääketietokeskuksen ja sen yhteistyökumppaneiden Luotettavaa tietoa rokotteista -kehittämisprojektia. Projekti toteutetaan Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean koordinoiman Lääkeinformaatioverkoston toimintaperiaatteiden ja lääkeinformaatiostrategian tavoitteiden mukaisesti. Projektille on myönnetty käyttöön Lääkeinformaatioverkoston logo ja tunnuslause. Projektissa tuotetaan helposti ymmärrettävää ja luotettavaa tietoa rokotteista sähköisiin kanaviin. Lisätietoja: https://www.rokotustieto.fi/

Tutkimuksen tuloksia julkaistiin myös tiedotteessa 9.12.2022.

Lisätiedot:

Elisa Nordvall
Markkinointijohtaja
+358 50 520 5535
elisa.nordvall@laaketietokeskus.fi

Viivi Snellman
Asiantuntijaproviisori
viivi.snellman@laaketietokeskus.fi

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.