01.09.2020

Lääketietokeskuksen ja THL:n yhteistyö auttaa varmistamaan yhdenvertaisen hoidon toteutumista

Lääketietokeskus ja THL ovat käynnistäneet ainutlaatuisen yhteistyön tiedolla johtamisen tueksi.  Toimijoiden välille on rakennettu tiedonsiirtopalvelu, jonka avulla lääkkeiden tosielämän käytöstä saadaan tietoa Lääketietokeskuksen Real World Data -palveluihin. Palvelun avulla voidaan tarkastella esimerkiksi alueellisia hoitokäytäntöjä ja varmistaa yhdenvertaisen hoidon toteutumista.

”Palvelu antaa nopean yleiskuvan lääkehoidon trendeistä ja niiden muutoksista. Vertaamalla tätä dataa muihin datalähteisiin avautuu mahdollisuuksia moneen. Palvelun käyttäjät voivat tarkastella ja vertailla mm. alueellisia hoitokäytäntöjä. Näin voidaan varmistaa esimerkiksi yhdenvertaisen hoidon toteutumista”, kertoo Head of Analytics Mikko Polvi Lääketietokeskuksesta.

Lääketietokeskuksen Real World Data -palvelun käyttäjinä ovat tällä hetkellä pääsääntöisesti lääkeyritykset. Kiinnostus palveluun on ollut suurta, ja myös terveydenhuollon päätöksenteossa Real World Data nähdään tarpeellisena. 

”Palvelun käyttäjä voi tarkastella esimerkiksi uusien lääkehoitojen käyttöönottoa ja siirtymiä eri lääkehoitojen välillä”, Polvi kertoo. 

Ajantasaista ja luotettavaa tietoa päätöksentekoon 

THL:n ja Lääketietokeskuksen yhteistyön myötä syntynyt palvelu on SaaS-tyyppinen pilvipalvelu ja käytettävissä suoraan selaimella. Tietovirta on saatavana koko ajan, ja se päivittyy säännöllisesti. Potilaiden yksityisyydensuojasta on huolehdittu tiukasti. THL:n tarjoama datalähde pitää sisällään vain tilastotietoa, joka kuvaa henkilöryhmää yksittäisen henkilön sijaan. Tiedot on muodostettu siten, että yksilöitä ei voi tunnistaa eikä yksittäisen henkilön tietoja ole saatavana. 

”THL:lle tiedonsiirtopalvelu on kokonaan uusi analytiikkaratkaisu, jolla voimme palvella asiakkaitamme entistä paremmin, THL:n valtavia datalähteitä oikea-aikaisesti ja tietoturvallisesti hyödyntäen. Palvelun sisältö määritellään aina asiakkaan tarpeista käsin yhteistyössä”, toteaa THL:n Analytiikkatiimin päällikkö Antti Tuomi-Nikula.

”On ollut hienoa kehittää yhteistyössä THL:n kanssa ratkaisu, jonka myötä lääkeyritykset ja terveydenhuolto saavat päätöstensä tueksi ajantasaista ja luotettavaa tietoa. Olemme iloisia voidessamme tarjota palvelun, jonka avulla on mahdollista parantaa terveydenhuollon turvallisuutta, vaikuttavuutta ja tehokkuutta”, Lääketietokeskuksen toimitusjohtaja Minna Palhamo sanoo. 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.