Lääkekuvista apua terveydenhuollon ongelmatilanteisiin
Mitä tehdä, kun iäkkään ihmisen kotihoidossa lattialta löytyy pudonnut pilleri? Tai kun potilas kuvailee vastaanotolla lääkärille kotilääkitystään sanoilla ”Se on sellainen keltainen tabletti jossa lukee DSC ja oliko se nyt numero 6”?
Terveydenhuollossa tulee usein vastaan tilanteita, jolloin olisi tärkeä tietää miltä lääke näyttää. Jos tietoa ei ole saatavilla tai se on hankalasti käytettävässä muodossa, lääkityspoikkeamien ja muiden vaaratilanteiden riski suurentuu.
Pharmaca on jo lähes 10 vuoden ajan tarjonnut lääkkeiden kuva-aineistoja osana lääketietovalikoimaansa terveydenhuollon ammattilaisten työn tueksi. Niin lääkärit, sairaanhoitajat kuin farmasistitkin hyötyvät lääkitystyössä tablettien ja kapselien kuvista ja erityisesti lääkkeiden tunnistustyökalusta, joka on saatavilla Pharmaca Fennica® Premium ja Hoitotyön Pharmaca Fennica® -palveluissa.
Lääkkeiden tunnistustyökalussa voi etsiä lääkkeen kuvaa kauppanimen, vaikuttavan aineen tai visuaalisten tunnisteiden, kuten värin, muodon, koon tai lääkkeeseen painettujen merkintöjen (esim. kirjaimet, numerot, symbolit) avulla.
Tabletti- ja kapselikuvien lisäksi Pharmacalla on saatavilla kuvia lääkkeiden ulkopakkauksista ja lääkkeisiin liittyvistä annostelulaitteista, kuten astmainhalaattoreista ja pistoskynistä.
Kuva-aineistoista on usein korvaamaton apu esimerkiksi silloin, kun sairaanhoitajan vastaanotolla tai apteekissa neuvotaan lääkkeen annostelun aloitusta uutta lääkitystä harjoittelevalle potilaalle tai asiakkaalle. Biologisten lääkkeiden käytön yleistyessä monissa pitkäaikaissairauksissa, kuten reumataudeissa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa havainnollisen lääkeneuvonnan ja -opastuksen merkitys hoidon onnistumisessa korostuu.
Kuvalliset lääketietoaineistot on toteutettu yhteispohjoismaisena yhteistyönä, sillä Pohjoismaissa lääkevalikoimat vastaavat paljolti toisiaan. Lääkkeiden kuvat ovat terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla Pharmaca Fennica® Premium sekä Hoitotyön Pharmaca Fennica® -verkkopalveluiden kautta.
Kansalaiset puolestaan löytävät tietoa lääkkeiden ulkonäöstä Lääkeinfo.fi-verkkopalvelusta (lääkevalmisteiden pakkausselosteet suomeksi, ruotsiksi ja äänitiedostoina) sekä esimerkiksi Terveyskirjaston Lääkeopas-teksteistä.
Tutustu myös:
PHARMACA
Kirjoittaja
Elli Leppä
Development Pharmacist (PhD)
Pharmaca Health
Lääketietotiimin Elli on farmakologi, joka rakastaa lääketiedon kuratointia kliinisesti hyödylliseen muotoon. Hän on väitellyt neurofarmakologiasta Helsingin yliopistosta ja työskentelee usein kehityshankkeiden parissa. Viime vuosien mielenkiintoisimpia projekteja ovat Ellille olleet lääkkeiden ympäristöluokitus, farmakogenomisen Pharmaca Fennica -aineiston laatiminen ja lääkehoidon tukityökalujen kehittäminen MASSE-hankeessa. Vapaa-ajallaan Elli harrastaa kirjallisuutta, aikidoa ja roolipelaamista.
Ota yhteyttä
Haluatko kuulla lisää?
Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.
Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.
Parantaminen alkaa tiedosta