23.06.2020

Lääkekuvat helpottavat hoitotyön arkea ja tukevat turvallisen lääkehoidon toteutumista

Lääketietokeskuksen Pharmaca Fennica® -lääketieto pitää sisällään lääkekuva-aineiston, jota voidaan hyödyntää kaikkialla siellä, missä lääketietoa tarvitaan: e-lääkekaapeissa, varastoroboteissa, lääkekärryissä, kirjaussovelluksissa, verkkopalveluissa sekä potilas- ja apteekkitietojärjestelmissä. Keväällä 2020 Lääketietokeskuksen toimittamat lääkekuvat on otettu käyttöön myös Terveysportissa Duodecimin lääketietokannassa.

Hoidon sujumisen ja potilasturvallisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaisten saatavilla on helppokäyttöistä ja selkeää visuaalista tietoa lääkkeistä ja lääkehoidoista. Tablettien, kapselien ja ulkopakkausten kuvat tuovat varmuutta, sujuvuutta ja ajansäästöä lääkehoitoprosessiin. Kuvat helpottavat lääkkeen tunnistamista, visualisoivat lääketietoa ja tukevat turvallisen lääkehoidon toteutumista ja potilasturvallisuutta.

Lääkkeen tunnistaminen sujuu helposti

Lääkekuvista on apua monessa tilanteessa hoitotyön arjessa.

– Hoitaja voi tarkistaa kuviemme avulla, miltä lääkepakkaus näyttää. Jos hoitajalla on tarve vaikkapa poistaa lääke dosetista tai annospussista, voi kuvahaun avulla tunnistaa, miltä poistettava kapseli tai tabletti näyttää. Joskus eteen voi tulla myös tilanne, että potilas ei muista käyttämänsä lääkkeen nimeä, mutta osaa kuvailla sen ulkonäköä ja käyttötarkoitusta. Hoitotyön Pharmaca Fennica -verkkopalvelussa lääkkeen voi etsiä ja tunnistaa potilaan kertomien tietojen perusteella, kertoo farmaseutti Marjukka Kokkonen.

Lääkepakkausten kuvat ovat helposti hyödynnettävissä eri tietojärjestelmissä, sillä ne on muotoiltu standardinmukaisesti ja integroitu lääkkeen muihin tietoihin. Kuvat voidaan tuoda mm. verkkoapteekkien ja lääketukkujen järjestelmiin, jolloin niitä voidaan hyödyntää mm. verkkoapteekkien tuotekorteilla.

– Muodostamme lääkeyritysten toimittamista aineistoista tasalaatuiset ja yhdenmukaiset lääkepakkausten 3D-kuvat ja välitämme ne suoraan terveydenhuollon ammattilaisten saataville osana muita digitaalisia lääketietoja.

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.

Parantaminen alkaa tiedosta

Uutiset & artikkelit