Kipulääkkeiden itsehoitovalmisteiden kulutus Suomessa 2009–2022

Moni suomalainen hoitaa kipua itsehoitovalmisteiden avulla. Tyypillisesti kipulääkkeillä haetaan helpotusta flunssan oireisiin, kuukautiskipuihin tai satunnaiseen päänsärkyyn. Ilman reseptiä myytävissä kipulääkkeissä on samoja vaikuttavia aineita kuin reseptilääkkeissä. Itsehoidossa kipulääkkeet on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön.

Suomessa ilman reseptiä ostettavien kipulääkkeiden kirkas ykkönen on ibuprofeeni. Toiseksi kulutetuin kipulääkeaine on parasetamoli. Vuonna 2022 sekä ibuprofeenin että parasetamolin kulutus oli suurempaa kuin koskaan aiemmin.

Pharmacan tietopalveluproviisori Riikka Manninen avaa lukuja seuraavasti: ”Tilastossa näkyy hoitosuositusten vaikutus. Niiden mukaisesti parasetamoli on monelle perussairauksien tai säännöllisten lääkitysten vuoksi ensisijainen kipulääke. Asetyylisalisyylihappoa taas ei suositella enää ensisijaiseksi lääkkeeksi kivun itsehoidossa. On mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan itsehoitovalmisteiden kulutus menee jatkossa.”

Lähde: Pharmarket-markkinatilastopalvelu

Kiinnostaako lääketietodata?

Itsehoitoseminaari 11.5.2023 – myös tallenteena

Tule kuulemaan lisää itsehoidon ajankohtaisuuksista! Pharmaca järjestää ammattilaisille suunnatun Itsehoitoseminaari 2023 -tapahtuman 11.5. Tilaisuudesta tulee saataville myös tallenne. Lue lisää ja ilmoittaudu koulutukseen tai katso tallenne: https://academy.pharmaca.fi/itsehoitoseminaari-2023

Ota yhteyttä

Haluatko kuulla lisää?

Täytä yhteydenottolomake ja kerromme lisää ratkaisuistamme ja palveluistamme.

Käsittelemme tietojasi vastuullisesti. Lue tietosuojaselosteemme tästä.

Uutiset & artikkelit

Ajankohtaista